1990–1999
Regleringsfria år
Under åren 1990–1991 genomförde statsmakterna ”århundradets skattereform” där de indirekta skatterna höjdes och inkomstskatterna sänktes. Det innebar att mycket av kostnaderna som staten tidigare stått för vältrades över på den enskilda.
Året därpå inträffade den stora finanskrisen – fastighetsbolag gick i konkurs och bankväsendet fick struktureras om med statens hjälp. Hösten 1992 lade den borgerliga regeringen och Socialdemokraterna fram ett gemensamt krispaket. I paketet ingick att pensionsåldern skulle höjas med ett år, från 65 år till 66 år. Mellan 1994 och 1998 mejslades det nya systemet fram och började gälla 1999. Det innebar bland annat att den enskilde själv fick bestämma hur en del av pensionspremien i den allmänna pensionen fick förvaltas, inom det så kallade PPM-valet.
Staten gav också banker och försäkringsbolag friare tyglar att verka på varandras områden och konkurrera på en fri marknad. Banker köpte eller startade egna försäkringsbolag, medan försäkringsbolag köpte in sig i eller sökte samarbeten med banker. För SPP betyder denna tidsperiod allt större konkurrens.