Mästare i maskinskrivning

Bland de kvinnliga tjänstemännen var maskinskrivning en av de vanligaste arbetsuppgifterna. SPP:s medarbetare hörde till de allra duktigaste i Sverige under 1940-talet.

Fröken Dagmar Wahlberg utmärkte sig under flera år i början av 1940-talet i olika maskinskrivningstävlingar. I Dagens Nyheters tävling 1940 blev hon Sverigemästarinna i hastighet. Under 30 minuter i sträck lyckades hon skriva 14 302 nedslag – i genomsnitt 8 nedslag per sekund! På alla dessa nedslag blev det bara 31 fel. I Dagens Nyheter berömdes Dagmar Wahlberg med följande ord: ”Att kombinationen prima fart och förstklassig säkerhet alltid tar hem priset, faller av sig självt. Ett strålande exempel härpå har årets hastighetsmästarinna stått till tjänst med.” Av sin arbetsgivare SPP belönades hon med 150 kronor.

Säkerhetsfenomen bakom tangentbordet

Dagmar Wahlberg var inte den enda SPP-medarbetaren som nådde framgångar i tävlingen. Fru Lundquist och fröken Silow benämndes som ”säkerhetsfenomen” som var ”värda ett stort kors i taket”.

Framgångarna för ”damerna” fortsatte. I Sverigemästerkapen i maskinskrivning år 1942 segrade Dagmar Wahlgren återigen i hastighetstävlingen. Tillsammans med fruarna Maij Lundqvist och Maud Lindberger tog hon hem segern i lagtävlingen i säkerhet. Trion kom också på andra plats i lagtävlingen i hastighet. De tre lyckades upprepa bedriften två år senare. Dagmar Wahlgren fick dock se sig besegrad i den individuella hastighetstävlingen och slutade trea.

Av referaten ser vi att det gick alldeles utmärkt att vara gift och samtidigt arbeta på SPP. Inom den privata sektorn i Sverige var det fram till 1944 tillåtet för en arbetsgivare att avskeda kvinnor om de gifte sig.

  • Dela