Livsviktig information om hälsa och åldrande

För att fira sitt 80-årsjubileum gav SPP år 1997 ut boken Livsviktigt – en bok om hälsa och åldrande. Detta för att uppmärksamma att en av SPP:s främsta uppgifter varit att ge de SPP-försäkrade ett så rikt liv som möjligt vid pensionen.

Alla texter i boken författades av den prisbelönta vetenskapsjournalisten Stig Nordfeldt. Han hade belönats med Stora journalistpriset 1981 och utsågs till hedersdoktor vid Karolinska Institutet 1996.

Stig Nordfeldts samarbete med SPP inleddes redan 1986 då han började skriva om hälsa och åldrande för SPP:s nystartade kundtidning MagaZenit. Det hann bli många och långa artiklar i ämnet. Artiklarna tog bland annat upp frågor kring vikten, näringslära, hörseln, minnet och demens.

Boken inleddes med en längre intervju med den svenska pensionerade åldersforskaren Alvar Svanborg, chef för den geriatriska sektionen vid University of Illinois, tidigare professor i geriatrik och långvårdsmedicin vid Göteborgs universitet. Han var även intervjuad i det allra första numret av MagaZenit tio år tidigare.

Film om åldrande av Jan Troell

SPP och Alvar Svanborg samarbetade även på andra sätt och i andra medier. År 1996 sponsrade SPP en kortfilm som byggde på Svanborgs forskningsmaterial. Filmen ”… och barnen i äppelträdet” regisserades av den Oscarsnominerade filmaren Jan Troell, kanske mest känd för sina filmer i Utvandrarna-trilogin. SPP-filmen beskrevs i tidningen MagaZenit som ”en poetisk skildring av det naturliga åldrandet och ska föda tankar om vilka möjligheter var och en har att påverka sin livskvalitet”.

Filmen premiärvisades på Göteborgs filmfestival i januari–februari 1997 och recenserades i Skånska Dagbladet med följande formulering: Det var längesen som livet skildrades så livsbejakande och underbart som här”. SPP visade filmen senare på seminarier och konferenser och för sina kundföretag.

  • Dela